2018. február 07. 23:10 - marczellm

Szörényi Levente - Utazás (1973)

2018 lett, de ez kevésbé jelent új kezdetet nekem, mint amennyire 1973 jelentett a magyar beatzenének. Az Illés feloszlott, utolsó lemezükön régi dalaikat adták ki újra felvéve. Ezért erről a lemezről nem is lesz külön poszt, hanem itt emlékezünk meg róla a címadó dal meghallgatásával.

Szörényi Levente szólólemezt adott ki Utazás címmel, amely már stílus és zenekari felállás szempontjából is közvetlen előzménye a még abban az évben felálló Fonográf együttesnek. A lemezzel és a zenekarral kapcsolatban mindig meghatározó stílusjegyként említik a country hatást, ami tulajdonképpen igaz, de szerintem erősen a címkézési kényszerből ered, és végeredményben torz képet ad a valóságról. Mert bár néhány dal egyértelműen country a lemezen, a leglátványosabban a Vidéki kislány, a többi esetben a "country hatás" az akusztikus gitáron játszott riffekben, a steel gitár és hegedű bevetésében merül ki. A hangszerelés pedig nem összekeverendő a zenei stílussal (kivéve persze az olyan zenei stílusokban, amiknek csak hangszerelése van).

A lényeg viszont, hogy ez a lemez piszok jó lett, ezért több dalt is muszáj lesz mutatnom róla. Először is itt van a "betiltott" eredeti borító, ami kicsit utal arra, miféle utazást (is) kell a cím alatt érteni.

A Zazi című nyitódal a megszokott és számomra igen kedves "odamondogatós rock" stílust hozza, és ezzel a jó kis lendülettel indítja az albumot. Az Életrajz is hasonló hangulatú, és van benne jó szintiputtyogtatás meg Hammond orgonaszóló is.

Az első oldalról lemaradt a Hidd el, ez Ő című dal, mert egyértelmű vallásos tartalma miatt nem ment át a kultúrpolitikai rostán.

Aztán szemérmetlenül fülbemászó a Ne vágj ki minden fát:

És hát persze a címadó dal, amely azzal a pofonegyszerű, de mégis ízléses és a dal tartalmát kiválóan alátámasztó eszközzel él, hogy a hangszerek versszakonként egyesével lépnek be, és így hozzák létre az építkezést. Ebben a dalban is kábszeres utalást szoktak felfedezni a Szajna-parti jelenetnél.

A jövő heti Fonográf koncertre készülésképpen is ajánlom figyelmetekbe ezt az albumot!

komment
süti beállítások módosítása